sobota, 28 czerwca 2014

Przepis na zakwas na domowy chleb

Tak jak obiecałam zamieszczam przepis na domowy zakwas.
Do zakwasu potrzeba:
200g mąki żytniej ja używam typ 720
200 g wody - nie zimnej ale też nie gorącej takiej lekko letniej.
Zaznaczam ze zakwas robi się około 3-4 dni.
W pierwszym dniu rozważam 50g maki oraz 50g wody.
Do pojemniczka po lodach pojemność 1 litr wsypuję mąkę 50g oraz dolewam wody 50g. Mieszam łyżką i zostawiam w ciepłym miejscu. W warunkach takich jak mamy teraz czyli lato wystarczy postawić przykryte pokrywką w kuchni. Zostawiamy w spokoju - czyli nie mieszamy ponownie, nie zaglądamy, nie trzepiemy pojemniczkiem. Pozwólmy zakwasowi popracować. Wiem, wiem to jest trudne bo korci zobaczyć co się tam dzieje ale to tylko jeden dzień więc powinnyśmy wytrzymać. W następnym dniu powtarzamy czynność - czyli dosypujemy 50g mąki oraz dolewamy 50g wody letniej - mieszamy i odstawiamy tak jak poprzednio. Na trzeci dzień robimy tak samo. A już w czwartym dniu możemy upiec już swój własny chlebek.
Mój wyglądał tak:
Zaznaczam znikł w ekspresowym tempie.................... mniam.

3 komentarze:

  1. Chlebek wygląda bardzo smakowicie:).
    Mam pytanie, jak długo może ten zakwas postać, jak nie chcemy akurat na czwarty dzień piec chleba?.
    I jak go przechowywać (w lodówce, czy normalnie w szafce?

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz dwie możliwości albo kontynuujesz dodawanie maki i wody lub tez wkładasz do lodówki - może postać tam około 5-6 dni, ale z doświadczenia wiem że najlepszy chlebek wychodzi z takiego "świeżego" zakwasu. Jeżeli przetrzymujesz go w lodówce wcześniej musisz go wyciągnąć - najlepiej rano - "dokarmić" czyli dosypać mąki i dolać wody w podobnych ilościach a po południu możesz już piec chlebek. Smacznego

    OdpowiedzUsuń